Lav en gratis blog – fordele og ulemper

lav en gratis blogVil du have en gratis blog eller vil du have en blog på dit eget domæne?

Det er vigtigt at du ved hvad du vælger imellem og at du ikke lægger en masse arbejde i en blog som du så senere mister eller føler begrænser dig fordi du ikke valgte den rigtige platform fra start.

Kendte etablerede gratis platforme hvor du kan lave en blog:

WordPress.com

Blogger.com

Medium.com

Weebly.com

Blog.com

Tumblr.com

Gratis blog – hvad taler for og imod?

Herunder får du overblikket så du kan vælge rigtig fra start mellem en ‘gratis blog’ og en blog på eget domæne.

Lad det være sagt med det samme at jeg kun anbefaler en gratis blog hvis du skal bruge den til:

  • Hygge
  • Teste ting af
  • Rejseberetninger for familie med mere
  • Links
  • – og andet ikke professionelt og ‘useriøst’

Men skal du derimod lave:

  • online cv
  • firmahjemmeside
  • professionel blogging
  • tjene penge online
  • hjemmeside til din bog, din musik eller din kunst

-så skal du (efter min mening) IKKE lave en gratis blog, men i stedet lave en blog på dit eget domæne. Det er trods alt småpenge vi taler om (få rabatkode i artiklen herunder).

>Læs artiklen: Hvordan laver man en blog på eget domæne?

Tjek om dit domæne er ledigt?

Fordele ved en gratis blog

1. Lav en gratis blog – det koster jo ikke noget

Det er selvfølgelig en kæmpe fordel at man ikke skal have kreditkortet frem. Det betyder også at du nemt kan 10 lave blogs (bare du har tid nok). Tidligere var det en meget brugt taktik i forbindelse med indgående links. Det er dog ikke særlig effektivt længere.

2. Du er i gang en lille smule hurtigere (et spørgsmål om timer)

En lille fordel hvis du skal have noget online NU – og på ingen måde kan vente de få timer det tager at få en hjemmeside på eget domæne op at stå.

3. Du kan begå store fejl, slette bloggen, lave en ny uendelig mange gange fordi tjenesten er gratis

Giv den gas, prøv alt muligt af, slet det hele igen og start forfra. Dette gør at mange nok har lidt lettere ved at kaste sig ud i at komme i gang, end hvis man skal betale for det (selvom det er småpenge).

Ulemper ved en gratis blog

1. Det sender et useriøst/billigt signal ikke at have sit eget domæne

Ens domæne er ens virtuelle adresse. Og på samme måde som med huse sender selve domænet også et signal, og det har simpelthen ikke den samme troværdighed og autoritet at have en side der hedder sundhedsguiden.blogspot.com som det er hvis man har domænet sundhedsguiden.dk

2. Du kan ikke direkte tjene penge på en gratis blog

Ofte vil affiliate links og reklameblokke ikke være tilladt og du vil miste muligheden for direkte at tjene penge online. I starten tænker du måske ikke på at skulle tjene penge på nettet – men det er en god mulighed at benytte sig af senere. Det giver motivation og kan måske ende med en flot bi-indtægt.

3. Du har ikke styr på reklamerne

Der kan optræde reklamer på din blog, som du ikke kan styre (og ikke tjener penge på). Reklamerne kan være i siden eller i toppen. Det er ikke alle blogplatforme der tilbyder at man kan fjerne dem.

På din egen blog (med eget domæne), styrer du 100% hvilket indhold der findes på din hjemmeside.

4. Du ejer ikke din blog

Din blog kan uden varsel blive lukket eller taget fra dig. Vilkårene for brugen af bloggen kan uden videre ændre sig og det vil være et kæmpe problem hvis du bygger en virksomhed eller en online indkomst op omkring din blog.

5. Du kan ikke bestemme udseendet på din blog

De fleste gratis blogs har et færdigt lay-out, som du godt kan ændre lidt på, men du er stadig helt og aldeles tvunget ind i de grafiske skabeloner som platformen har stillet til rådighed.

Din gratis blog kan stadig blive flot, men du er ikke fritstillet med hensyn til dens udseende.

6. Ingen ekstra funktioner

Gratis blogs giver som regel ikke mulighed for at implementere mere kode, der kan give flere funktioner. Men på din egen hjemmeside kan du få kodet en masse ekstra funktioner ind (bare rolig man skal ikke kunne kode – man køber/eller downloader små færdige løsninger der fungerer med det samme.

Et sådan stykke kode hedder et plug-in). Det kan eksempelvis være en kalender, en pop-up, et webshopsmodul, et galleri osv.

Hvor kan man så få en gratis blog?

Hvis du absolut VIL have en gratis blog kan jeg anbefale følgende platforme /som jeg selv har arbejdet med):

wordpress logowordpress.comWordPress har den store fordel med deres gratis blogmulighed at måden man bygger sin hjemmeside op på er i bund og grund den samme som i den ‘professionelle’ version som du kan få på dit eget domæne. WordPress er i øvrigt gratis uanset om du har en gratis blog, eller en på eget domæne. Men det er unægtelig en fordel at kende wordpress i gratis-blog-versionen når man skal til at arbejde med den fulde pakke.

blogger logoblogger.comBlogger er Googles gratis blogsystem (kaldet blogspot tidligere). Du logger ind med din google konto og kan være i gang på meget kort tid. Mulighederne er begrænsede og det er googles retningslinjer der gælder.

 

Held og lykke med din gratis blog!

5 tanker om “Lav en gratis blog – fordele og ulemper”

  1. Jeg brugte en gang oceaner af tid på en professionel blog omkring mig selv og mit arbejde. Et halvt år efter jeg havde oprettet min gratis blog, var den væk. Det gør jeg aldrig igen! Pung hellere ud og få dit eget domæne!

  2. Ligegyldigt om man vælger en gratis blog eller en blog på sit eget domæne anbefaler jeg, at man tager backup af de indlæg man skriver.

    Så hvis uheldet er ude og hele bloggen forsvinder, har man stadig muligheden for at genskabe det mest væsentlige.

    Hvis man vil sikre sig endnu mere, er det værd at overveje, at investere i et værktøj der kan klone bloggen så der bliver lavet en sikkerhedskopi af hele indholdet, inklusiv indlæg, kommentarer, plugins osv. Men om det kan lade sig gøre på gratis blog-platforme er jeg i tvivl om.

    1. Hej Maria,
      Jo, det kan man godt – der er bare begrænsninger for hvor meget man kan og hvor mange muligheder man har på en gratis blog. Desvære er der også risikoen for at dem der ejer bloggen (i dit tilfælde wordpress) pludselig kan ændre på set-up, censurere og fratage dig din blog, uden du har noget at skulle have sagt. Det vil aldrig ske på dit eget domæne. Derfor ville jeg personligt aldrig bruge en masse tid og energi på en blog som jeg ikke har fuld kontrol over.
      Men JO – du har muligheder for at tjene på en gratis blog – du har bare færre muligheder og større risici.
      Vh
      Morten

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *