I dette blogindlæg vil jeg præsentere en link building case, der handler om et offline event, jeg har været med til at arrangere de seneste 3 år.
Dette event kan forhåbentlig inspirere dig. Effekten af eksemplet lader sig nemlig overføre til alle mulige brancher. Og andre typer af events.
Offline link building case?
Ofte i miljøet omkring online marketing så forestiller man sig, at man skal sidde ved en computer for at bygge links og skabe opmærksomhed om sin forretning. Og det skal man også.
Men…
Hvis man kombinerer et fedt offline event med godt online arbejde så får man nogle fede synergier der gør begge ting bedre og langt mere effektfulde.
Hvordan får man et link fra politi.dk? Fra Københavns kommune? Hvordan får man ankertekster så det passer med ens søgeord?
Det vil jeg vise dig eksempler på herunder, men først lidt baggrundshistorie.
[Linkbuilding Case] SSB-løbet
SSB er en frivillig idrætsforening med +2000 medlemmer på Vesterbro, København. Her har jeg har været ansat i 4 år. Jeg arbejder med intern kommunikation, koordination af aktiviteter og markedsføring.
I 2011 blev det besluttet i foreningen at vi skulle have et årligt motionsløb. Jeg blev sat til at samle en gruppe af frivillige og arrangere løbet. Jeg var projektleder på arrangementet (og speaker).
Det blev slået stort op og var et stort stykke arbejde at få op at stå første gang (2012), men vi kom igang. Året efter var det allerede langt nemmere, da vi kunne genbruge en masse fra året forinden.
I dag (efteråret 2014) varetages løbet af en selvstændig frivillig baseret løbsgruppe med en projektleder tilknyttet.
Målet var ikke at få links (men det fik vi)
Målet med løbet var IKKE online synlighed og linkbuilding. Målet med løbet var lokal synlighed på Vesterbro. Målet var at skabe et samlende event i foreningen, der kunne være en god oplevelse for foreningens medlemmer og for alle der måtte være med til løbet.
Linkbuildingen kom ligesom snigende helt naturligt, som en sideeffekt. Dog er jeg sikker på at hvis man var mere onlineorienteret og at link building også var et klart mål fra start, så ville dette event have trukket endnu flere links. Det har nemlig vist sig af offline events er MEGET linkværdigt indhold.
>>Læs artikel her: Hvorfor er links vigtige?
Hvilke links fik vi? (her er listen)
Jeg har inddelt links herunder i de links vi selv har plantet, og de links hvor de er kommet naturligt:
Links vi selv har plantet:
Motionslob.dk
Vorespuls.dk
Dourun.dk
Nysport.dk
Grop.dk
Trimguiden.dk
Links der er kommet naturligt:
Vibild.dk (en privat løbeblog)
Politi.dk (vi fik afspærret nogle gader og de linkede til løbets rute)
Events4u.dk (vores tidtager firma)
Fiberby.dk (vores sponsor)
Kultunaut.dk (arrangementskalender)
St-albans.dk (lokal kirke)
Settlementet.dk
kk.dk (Københavns kommune)
Det er jo fine, solide links. Og selvom dette er fremlagt som en linkbuilding case, så er jeg er klar over at tilsvarende stærke links også kan opnås ad andre veje, men læg mærke til at dette er hvad vi opnåede UDEN at gå målrettet efter links.
Mit primære formal med denne case er at beskrive potentialet og inspirere dig til selv at afholde et arrangement/event.
Andre effekter af et offline arrangement
Avisomtale
Både før og efter løbet havde vi avisomtale i den lokale avis. Københavns kommunes børne- og ungdomsborgmester Pia Allerslev (V) stillede også op og løb med (det gav helt klart lidt ekstra omtale).
Sociale medier
Vi fik mange sociale likes og meget social trafik både før og efter arrangementet. Vi brugte facebook og instagram og havde et officielt hashtag for løbet. Dette område kunne vi dog sagtens skrue op for. Men det kræver en indsats i netop de dage hvor man har mest travlt med at afvikle selve eventet.
>>Læs artikel om de 12 punkter i en facebook opdatering
Billedmateriale til fremtidige events, hjemmeside mm.
Vi fik fantastisk udbytte af billedmateriale fra selve dagen. Dette skete især i kraft af at vi hyrede en dygtig og professionel fotograf (jameshjertholm.com) som virkelig gjorde det godt. Det er hans fotos du ser på siden her.
Branding
Der er ingen tvivl om at mennesker der har oplevet dig og din virksomhed i forbindelse med et event, hvor de måske endda selv har deltaget, har fået printet dit navn og brand eftertrykkeligt ind i deres hukommelse.
Dette er en langt bedre branding end hvis vi havde brugt vores tid på at lave en god artikel, infografik eller lignende online linkværdigt indhold. Men det er klart at rækkevidden af denne branding er begrænset.
Hvordan laver DU et offline event?
Først og fremmest skal du ikke nødvendigvis gøre det stort, logistisk tungt og indviklet. Jeg vil gå så langt som til at sige at det vigtigste er faktisk at du GØR det og at det bliver dokumenteret med gode fotos.
Eventet må gerne være lidt skævt og MEGET gerne ‘visuelt’.
Billedmaterialet kan i sig selv retfærdiggøre den tid man bruger at arrangere et event.
Idéen til dit offline event kan godt involvere dit produkt, men det er ikke nødvendigt. Du kan godt lave et ganske almindeligt løb uden noget særligt koblet til din virksomhed. Dine produkter kan jo altid komme i spil som præmier.
Men man kan også vælge at involvere sine produkter mere direkte i eventet.
Du kan sagtens lave en kaffebrygger konkurrence, en byggekonkurrence, et forhindringsløb iført jumpsuits, jonglering med sexlegetøj you name it – det vigtigste er at der er nogle GODE billeder og at det er en historie og event som du vil kunne sende videre til en journalist.
Antal deltagere er på INGEN måde vigtigt, så længe det ikke er pinligt få.
Keep it simple
Der behøver ikke være tidstagningsfirma, vandposter, afspærring af rute osv. Man kan gøre det meget meget mindre. Start i det meget små – få noget erfaring og få fat i noget godt billedmateriale, så kan du altid skrue op næste gang.
Det er klart at du får størst impact ved at involvere så mange instanser som muligt. Kommune, lokale institutioner, politiafspærringer osv. men lad det ikke stå i vejen for at du kommer i gang!
Held og lykke med dit offline event – og vil du løbe med næste gang der er SSB-løb på Vesterbro så sæt x d.31/5-2015!
10 vigtige bullets til dit offline event:
1. Lad tilmeldingen foregå på dit eget domæne
Nogle tidstagningsfirmaer tilbyder at de står for tilmelding på deres domæne. Det vil være et selvmål i forhold til SEO. Så opret derfor en underside på dit eget domæne og lad info om arrangementet og tilmelding foregå her.
2. Hyr en dygtig fotograf
Billedmaterialet er en virkelig vigtig høst af et offline arrangement. Det er unikt indhold og viser autencitet – og er så langt fra kønsløse stockfotos som det kan være – på den rigtig gode nærværende, ægte og menneskelige måde.
3. Lav et hashtag for dit event
Det siger sig selv at du ligeså godt at kan opsamle de fotos som tilskuere og deltagere tager ed deres smartphones og frivilligt deler på Instagram, twitter og andre steder hvor hashtags giver mening. (undgå æøå i hashtags, ingen kan blive enige om hvordan man takler den udfordring og du vil jo helst have fotosne samlet).
4. Brug løbsnumre (uanset om du laver et løb)
Et løbsnummer ser professionelt og officielt ud og det er et virkelig godt sted at placere firmanavn eller logo. Vil du have en anden sponsor på kan det også være et godt sted at “sælge” reklameplads.
5. Lav flere starter, heats, omgange
Kan du lave flere små løb, flere heats, flere omgange og fællesstarter så holder du intensiteten i arrangementet oppe. Jo flere gange højdepunkter du kan skabe jo bedre. Hver gang nogle deltagere starter eller løbet i mål, jo bedre er dine chancer for at din dygtige fotograf får nogle gode skud og jo mere interessant er eventet for tilskuere og deltagere. Dette vil også give flere sociale delinger.
6. Indsaml emails
Når folk tilmelder sig skal de også skrive sig op til din email liste. På den måde vokser din virksomheds emailliste og du kan følge op efter dit event og skabe endnu mere social action – og du har et meget specifikt segment at markedsføre din næste event overfor.
>>Læs her hvorfor du skal lave email markedsføring
7. Bed folk om at dele dit event
Skriv til din emailliste, sociale kanaler osv. at folk er MEGET velkomne til at dele deres fotos og oplevelser, give feedback komme med gode råd osv. Den interaktion og dialog der kommer med dine kunder og deres venner kan skabe stærke relationer som kan høstes på bundlinjen eller til det næste arrangement.
8. Uddel medaljer (og evt. T-shirts) til børnene
Det er super simpelt, det koster meget lidt og det er meget effektivt. Alle børnene vil have medaljer alle forældrene vil tage fotos af deres børn, og de T-shirts som børnene modtager efter at have gennemført et event vil de bære med stolthed til enhver lejlighed. Dette er en meget lavthængende frugt.
Pluk den.
9. Lav et arrangement der rammer din målgruppe
Det nytter ikke at du laver et familieløb, hvis din målgruppe er single-kvinder. Det siger sig selv, men det er faktisk ret vigtigt at du kender din målgruppe godt og ved hvad der vil tænde dem. Men man stadig gerne tænke kreativt og ud af boksen.
10. Køb et event
Hvis du ikke ønsker at give dig i kast med arrangere et event selv, så køb da et eksisterende. Mange små foreninger afholder løb, turneringer og du har god mulighed for som sponsor at få rigtig mange af de benefits som er beskrevet i denne artikel ved at lægge 10.000-50.000kr på bordet ( afhængig af arrangementets størrelse) og på den måde outsource al planlægning og afvikling, men stadig høste synligheden.
11. Bonus: Money keyword (vigtig detalje)
[wpsharely id=”432″]
I vores tilfælde var navnet på arrangementet ‘SSB-løbet’ og det var valgt fordi vi gerne ville brande SSB. De fleste naturlige links vi modtog havde naturligt nok derfor ankerteksten: SSB-løbet. Det var vi godt tilfredse med.
MEN…
DU kan også vælge dit moneykeyword som navnet på dit løb/event, fordi det er en oplagt måde du helt naturligt vil tiltrække ankertekster som giver dig et boost i søgemaskinerne på dit moneykeyword.
Så ejer du en webshop med kondomer skal du selvfølgelig kalde dit løb: ‘kondom-løbet’ laver du SEO konsulent arbejde skal du kalde dit event for noget med SEO – på den måde vil du naturligt få indgående links med dit moneykeyword som ankertekst.
[/wpsharely]
Ret smart, ikke?
God fornøjelse med dit event!
Morten Rosenvold Villadsen
Vil du høre når jeg udgiver flere indlæg om online marketing?
[hcshort id=”5″]