Start af selvstændig virksomhed – historien om Digitalmads

 

mads-nordskovDette er en historie om hvordan man kan starte som selvstændig og få sin egen virksomhed.

Vil du selv starte et IVS firma (iværksætterselskab) så kan du med fordel benytte dig af Legal Desk til det juridiske – det koster en brøkdel.

Mads er 41 år og har arbejdet med nettet det meste af sit liv, som altid har drømt om at blive selvstændig, men som først da han blev 40 fandt modet og den rette motivation.

Jeg, Morten, kender Mads via online forummet Marketers.dk – som spiller en helt særlig rolle i historien om hvordan Mads kunne sige sige sit job op, starte en selvstændig virksomhed, arbejde online og kun leve af de penge han kan kan tjene ved virksomheden under sit dæknavn ‘Digitalmads‘.

Dette er Mads personlige online historie.

Hej Jeg hedder Mads!

Jeg er som sagt blevet 41, er far til to piger på 10 og 15 år. Pigerne er en del af mit Silkeborg-liv, hvor jeg foruden børn har et lille rækkehus.

mads-nordskov-med-bogJeg har også et Københavner-liv, hvor jeg deler lejlighed på Nørrebro med en anden online marketing-mand. Jeg kæmper som person altid mellem behovet for frihed og spontanitet og behovet for tryghed, mellem introvers og lysten til at være en aktiv del af verden omkring mig.

På det seneste er jeg begyndt at droppe kampen mellem yderpolerne og i stedet forsøge at kombinere dem i en form for balancegang. Det er ikke altid nemt og balancepunktet svinger frem og tilbage, men gevinsten når det lykkes er for mig 100 gange indsatsen værd.

Derudover har jeg en mission, der går ud på at vise andre at det er muligt at skabe et liv, hvor man har fokus på passionen og hvor der er balance mellem arbejdslivet og resten af livet.

Hvordan startede din virksomhed ‘Digitalmads’?

Tilbage i foråret 2014 tog jeg et meget stort spring ud i det ukendte. Jeg sagde min faste stilling op og startede firmaet digitalmads.dk uden opsparing, med en større gæld, uden en fast forretningsplan og med få kunder. Samtidig flyttede jeg til København alle de dage, hvor jeg ikke havde mine (dele)børn. Eller det vil sige, jeg flyttede ind hos forskellige bekendte i byen og boede lidt rundt omkring.

Så fra at have haft en meget tryg og forudsigelig hverdag, kastede jeg mig frivilligt ud i et meget usikkert og ustabilt liv. Men jeg skrottede samtidig det arbejdsmæssige rotteræs, der hang mig ud af halsen og gav mig selv daglig motivation til at arbejde. Jeg kan skrive i timevis om den proces, om motivation, passion, frihed og arbejdsliv. Faktisk er det lige præcis det jeg gør med bogen “Passioness”, som er mit igangværende bogprojekt.

digitalmads.dk er kort sagt mit personlige digitale bureau, hvor jeg dels leverer tekstindhold til en lang række meget forskelligartede, primært online, kunder, og dels laver linkbuilding og andre SEO-relaterede ydelser.

Hvordan hænger Marketers og Digitalmads sammen?

Det er en lang historie…

Marketers.dk vil jeg påstå er det bedste community for online marketing-folk i Danmark. Jeg kan uden at kny sige at jeg skylder en stor del af min faglige og forretningsmæssige udvikling og succes de sidste par år til det forum (eller rettere: dets brugere).

Som nævnt tidligere, har jeg hele mit voksenliv arbejdet med og på nettet og jeg har altid drømt om at blive selvstændig. Der har været en masse modstand, der holdt mig tilbage. Både modstand fra mine ydre omgivelser og modstand i mig selv. Jeg har i det meste af mit arbejdsliv haft gang i projekter ved siden af. Både små nebengesjæft-virksomheder, frivillige projekter og affiliate hjemmesider. Men jeg har aldrig været i nærheden af at turde springe ud som fuldtidsselvstændig.

Alle de her unge iværksættere med høj energi og masser af gåpåmod, som vi på mange måder beundrer for deres engagement. Det var aldrig mig. Jeg var ham, der hellere sad derhjemme bag skærmen og nørdede og drømte.

Modstanden i mig selv handlede en del om at jeg af natur er et ret indadvendt menneske. Jeg troede at man for at få succes som selvstændig skulle være supersælger. Hvordan skulle man ellers få kunder? Og jeg har telefonofobi (jo, det ér en ting), og hvordan skulle jeg kunne drive virksomhed uden at ringe op til fremmede hele tiden? Jeg dømte mig selv som Danmarks dårligste sælger, og dermed uden en chance som iværksætter. Det var hvad jeg troede.

>>Læs også: Sådan tjener du penge på nettet

Fra frustation til passion

Omkring årsskiftet 2013/14 var jeg i en situation i livet, hvor jeg havde været igennem en masse omvæltninger af den ikke-så-rare slags og jeg var netop kravlet op fra et meget dybt hul. Mange gange stærkere end da jeg faldt og med et nyerhvervet spørgsmål på læberne: “hvad er det værste der kan ske?”. Det lyder virkelig banalt, men det har hjulpet mig rigtig mange gange, når tvivlen og frygten satte ind. Hvis svaret på spørgsmålet ikke var “jeg kan dø af det,” så begyndte jeg at vælge at fortsætte ud af den vej jeg gerne ville. Og der var mange områder i livet jeg gerne ville lave om på. Én af de større ting var mit arbejdsliv. Kigger man på mit CV, kan man se at jeg har haft en lang række gode og spændende jobs indenfor web, eCommerce og online marketing. Men man ser også at jeg er hoppet fra det ene til det andet. Jeg brændte aldrig rigtig for det og min motivation for at arbejde var altid det svage punkt, der spændte ben for mig.

Jeg skal prøve at gøre det lidt kort her – man kan læse min bog, hvis man er interesseret i den fulde historie. Essensen var at mit arbejde ikke var min passion og min passion ikke var mit arbejde.

passioness-logo

 

>> Læs også: Hvad kostede det at udgive min bog ‘Hold Vejret’

Medlemsskabet af Marketers

Efter en flere-årig pause fra SEO og affiliate marketing valgte jeg at melde mig ind på Marketers.dk og forsøge at opgradere min dengang lettere rustne viden på området. Det var en god beslutning. Man kan gå ind i den slags communities på flere måder. Man kan f.eks. være “oseren”, der suger viden til sig, uden at bidrage selv. Man kan også have en fast strategi om at markedsføre dig selv.

Jeg havde ikke lyst til nogen af delene og valgte den mulighed, der hang bedst sammen med mine værdier og personlighed: jeg kom ind åbent, ydmygt og ærligt og fortalte min historie, præsenterede mig selv med både styrker og svagheder. Måske en kende personligt for et nørde-forum ville nogen sige, men det virkede!

Jeg fik så mange gode råd, at jeg ville have været et skarn, hvis jeg ikke fulgte dem. Jeg fik også opbygget nye relationer og blev en del af et netværk af dygtige mennesker, jeg før kun havde turdet drømme om.

Jeg er altid kommet langt med at være ydmyg overfor de mere erfarne end jeg. Hvis man er ydmyg og gerne vil lytte og lære, er det min erfaring at langt de fleste mennesker gerne vil dele ud af deres viden. Det bruger jeg stadig i dag – selvom det efterhånden oftere og oftere er mig der nu er den erfarne, der gerne deler ud af min viden. Det er jo karma.

Marketers badge

Opstart af virksomheden Digitalmads

Jeg havde dengang desperat brug for penge og startede derfor firmaet digitalmads.dk ved siden af mit fuldtidsjob. I første omgang for at skrive SEO-tekster til de berygtede 20 øre pr. ord. Jeg fik en hel masse kunder gennem Marketers.dk – netop fordi jeg var åben og ærlig omkring mit liv og ikke prøvede med en masse salgsgas. Jeg fik faktisk så mange ordrer, at jeg slet ikke havde tid til at udføre dem.

Jeg knoklede, men det føltes fantastisk. Jeg begyndte at drømme om at blive selvstændig og leve af digitalmads.dk. Regnestykket hang dog ikke sammen, hvis det skulle være en levevej. Min reelle timeløn var så lav, at jeg skulle arbejde urealistisk mange timer i døgnet for at lave det der svarede til en alm. månedsløn.

Balancen mellem job og bi-job

Samtidig var det svært at finde balancen mellem mit faste job og min virksomhed. Jeg havde stadig ikke helt mod nok til at tage springet. Jeg var bange for ikke at kunne betale mine regninger. Jeg prøvede derfor en mellemløsning i en periode med et deltidsjob og så digitalmads.dk ved siden af.

Der var stadig masser at lave i virksomheden men ikke tid nok, og i forsøget på at finde den gyldne mellemvej, endte jeg i stedet i et limbo, hvor jeg ikke havde nok fokus på hverken job eller virksomhed.

Du får aldrig et sikkerhedsnet

Til sidst indså jeg at jeg aldrig kom tættere på at kunne springe ud som selvstændig, at jeg aldrig ville kunne gøre det med fuldt sikkerhedsnet. Det var med andre ord nu eller aldrig. Det var sidst på måneden og da jeg næste dag kom på arbejde bad jeg min chef om et møde, hvor jeg fortalte hende at jeg tænkte at det nok var det bedste for os begge at hun begyndte at kigge efter en afløser til mig.

Da jeg sad i toget på vej hjem den dag var jeg høj af adrenalin. Tænk at det var nu. Jeg var både nervøs, lettere skræmt og ufattelig lettet på én gang.

Fra ansat til selvstændig – hvordan gør man?

Jeg havde en million tanker og bekymringer omkring det spring. Jeg gik faktisk i rigtig mange år og ønskede mig at være selvstændig – men uden modet til at gøre det. De jeg endelig tog springet var det uden mange overvejelser. En meget impulsiv handling.

Skulle jeg begynde at give gode råd til andre der overvejer at gøre det samme, ville jeg nok blive meget mere seriøs og konservativ end jeg selv var. Jeg ville anbefale at man havde en opsparing at trække på det første halve år og at man havde bedre styr på det økonomiske end jeg havde.

Omvendt er min vigtigste erfaring nok, at man ikke skal vente for længe, for man får jo alligevel aldrig styr på alt på forhånd. Learning by doing er et glimrende læringsredskab og man lærer meget af sine fejltagelser, hvis man er åben overfor dem.

Derudover går jeg meget ind for at man har styr på sin motivation – og at den ikke nødvendigvis handler om at blive rig. Jo, hvis rigdom er det der gør en glad hver morgen, når man vågner, så gå endelig efter det. Min motivation er dels frihed og så det faktum at jeg hver dag kan arbejde med noget jeg brænder for.

Hvordan gik det så?

Jeg tror den største overraskelse for mig har været at det rent faktisk lykkedes så godt som det gjorde. Jeg var og er stadig dybt overrasket over hvor langt man kan komme i denne verden ved hjælp af netværk. Overrasket over hvor forholdsvist nemt det har været for mig at skabe mig et navn fra så godt som ingenting. Og den største overraskelse var nok at jeg kunne skabe en stor og voksende kundebase uden salgsarbejde.

Vær skarp på dine ydelser!

Spørgsmålet om man ville have gjort noget anderledes forudsætter bagklogskab. Jeg tror ikke jeg ville kunne have gjort tingene anderledes med den viden og erfaring jeg havde dengang jeg startede. Der er faktisk heller ikke meget jeg ville lave om på, hvis jeg havde kunnet. Det eneste jeg kan sige jeg ville gøre anderledes, hvis jeg skulle starte forfra ville være at være helt skarp på mine ydelser og kompetencer fra starten, samt som sagt noget mere økonomisk fundament. Men igen, bagklogskab er jeg ikke den store fan af.

Du kan læse mere om Mads på Digitalmads.dk og i hans nye bog Passiones, der udkommer senere i 2015.

Du kan melde dig gratis ind i forummet Marketers her (det koster dog en månedlig betaling hvis du bliver hængende. )

4 tanker om “Start af selvstændig virksomhed – historien om Digitalmads”

  1. Det har været fedt at følge din digitale udvikling Mads, og rigtig godt blogindlæg 🙂

    Til andre læsere der evt. overvejer at købe ydelser fra Digitalmads, så kan jeg kun give min største anbefaling. Jeg benyttede Digitalmads i starten af den periode, som Mads beskriver her, og var rigtig godt tilfreds. Derefter havde jeg ikke længere behov for ydelserne, men havde en klar forventning om at skulle hyre Mads igen; hvilket netop er sket.

    Jeg er nu igen blevet kunde hos Digitalmads, og det er altid en fornøjelse at arbejde med Mads.

  2. Åh. Jeg husker tydeligt de 20 øre pr ord. Det var fuldstændig vanvittigt så mange der tilbød at lave SEO ved at undersælge sig selv som tekstforfattere.
    Men fedt at du formåede at komme skridtet længere. Stærkt og god historie.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *